Reacciona... Explota! Experiments de química recreativa.

Gas Llançacoets

La reacció entre el bicarbonat o el vinagre és molt coneguda i permet fer diferents experiments. Aquest que us proposem és una demostració de la formació de CO2 que incrementa la pressió en el recipient, fent saltar un tap. Els més creatius podeu convertir el tap en un coet…

Què volem demostrar?

La possibilitat de construir una mena de llançacoets amb materials fàcils de trobar a casa.

Què utilitzem?

Material

  • Una espàtula o cullera
  • Una ampolla d’aigua o de refresc de 330 ml o de 500 ml
  • Un tap de suro que tapi bé l’ampolla
  • Paper absorbent o tovallons de pap

Reactius

  • Vinagre
  • Bicarbonat sòdic

Com ho fem?

1. Posem dues cullerades de bicarbonat sòdic sobre d’un tros de paper absorbent tovallons, embolicant bé perquè el bicarbonat quedi dins.

2. Afegim vinagre a l’ampolla fins a la quarta part del seu volum aproximadament.

3. Busquem un lloc on el sostre sigui alt (o a fora) i posem l’ampolla a terra. A continuació introduïm l’embolcall que hem preparat amb el bicarbonat, l’empenyem cap a dins i molt ràpidament posem el suro tan fort com puguem i ens apartem. Esperem uns segons.

Què observem i per què passa?

En introduir l’embolcall amb el bicarbonat sòdic a l’ampolla on hem afegit el vinagre, aquest mulla el paper adsorbent i comença la reacció química entre el bicarbonat i el vinagre.

En aquesta reacció s’allibera gas CO2, que origina un augment de la pressió a l’interior de l’ampolla i fa que el tap de suro surti disparat. Per això cal apartar-se una mica un cop comença la reacció. La reacció química que té
lloc és la següent:
NaHCO3 (s) + CH3-COOH (aq) → CO2 (g) + H2O (I) + CH3-COONa (aq)

Més experiments