Hi ha moltes reaccions en les quals es desprèn hidrogen, una d’aquestes i la que s’utilitza en aquest experiment és la següent:
Què volem demostrar?
Que es pot verificar el despreniment d’hidrogen en la reacció fent explotar les bombolles que es desprenen a la reacció.
Què utilitzem?
Material
- Erlenmeyer
- Tap
- Tub de plàstic
- Vas de precipitats
Reactius
- Paper d’alumini
- Hidròxid de sodi (NaOH 0.1M)
Com ho fem?
- En un erlenmeyer aboquem una dissolució de NaOH 0.1M
Cal anar en compte de no posar en excés de la dissolució de NaOH ja que la reacció que es durà a terme és molt exotèrmica i bastant violenta.
Alternativa: també es podria fer amb àcid clorhídric.
- Afegim paper d’alumini tallat en trossos petits a l’erlenmeyer que conté la dissolució bàsica.
- Tapem l’erlenmeyer amb el tap que duu connectat un tub de plàstic.
- Quan comenci la reacció i es produeixi hidrogen que travessarà el tub, submergim l’extrem del tub en el vas de precipitats que contingui aigua i sabó.
Què observem i per què passa?
Quan comença la reacció, es produeix hidrogen que es desplaça a través del tub de plàstic. Al submergir l’extrem d’aquest tub en un vas amb aigua i sabó es produeixen unes bombolles que exploten amb el contacte amb una flama.
Precaucions
- Aquest experiment necessita de certes mesures de seguretat. Primerament treballar amb tot l’equip de laboratori: bata, ulleres i guants. La reacció és bastant violenta i allibera bastanta calor. Si el que es vol és fer explotar les bombolles s’ha de tenir algun sistema per acostar-hi una flama, ja que és perillós.
- Els residus de la reacció s’han d’abocar en el contenidor adequat.